Taiyang Farming Commune

The Taiyang Organic Commune, located in a small valley amongst mountains to the west of Hangzhou, is a natural village of 140 households.

A series of small temporary structures were required. Local and natural materials were used, along with labour from the commune village. The structures needed to be economical and sustainable, as well as quick to assemble. The architects worked with local farmers to build structures suitable for farming use. Three bamboo structures have been realised: a pigsty, a hen house and a pavilion.

Extensive consultation with farmers during the design process concerning the animals’ habits and needs has resulted in a design which facilitates greater productivity with traditional breeds.

Architects: Atelier Chen Haoru
Client: Taiyang Organic Farming Commune
Team: Chen Haoru / Xie Chenyun / Ma Chenglong / Wang Chunwei / Zhu Xiaolong / Gu Anjie
Design: 2013
Completion: 2014
Programme: pigsty / hen house / pavilion
Area: pigsty 256sqm / hen house 130sqm / pavilion 120 sum
Materials: Bamboo, thatch

Tony’s Organic House

Tony’s Farm is a supplier of organic foods. Their Lujiazui clubhouse, designed by Playze, features an organic restaurant (1f ), meeting space (2f ), as well as VIP dining areas, a balcony and show kitchen (3f ). Spaces are arranged within the three storey block with a vertical hierarchy of privacy from public areas on the first floor, through semi- private areas on the second floor and second floor mezzanine, to private VIP areas on the third. Degrees of privacy are also enacted through the shading of windows and accessibility, with the more private areas being shaded on all sides and having no direct access from without the building. This hierarchy is further reinforced by the separation of space – the first two floors share the east glass curtain wall and are connected by a series of boxes running between the two. These connected boxes flow from the first floor restaurant counter, spreading across the wall and ceiling before passing through the space between curtain wall and second floor to connect seamlessly with the central stairwell. This both establishes a continuity between the first two floors and emphasises the distinctness of the third.

Built area: 1230 sqm
Completion: January 2013
Team: Mengjia He, Pascal Berger, Marc Schmit, Martina Knotkova, Mching Wang, Didier Callot, Felix Zheng, Maggie Tang, Benny Hou, Daisy Yuan, James Liu, Chao Yu
Lighting Design: UnoLai

JW Office

JW & Associates is a multidisciplinary design firm whose practice includes interior design, product design and architecture.
The initial concept of this design was to create an office environment accommodating diverse emotional and working states from the calm and solitary to excited group exchanges.
The first stage was the abandonment of excessive ornamentation in favour of function and practicality with a simple colour palette of white, grey and warm, natural wood.
The design’s primary feature is a meanderous central island which, running the length of the office’s central space in a series of waves, provides desk space and varied seating, as well as dividing the room. In addition the incorporation of stands of bamboo creates a soft and naturally varied form of division between the room’s two halves. Its continuous curve divides the space without creating discreet segments.
A connecting corridor runs the full length of the office joining closed offices at the far end via the central working area to a kitchen and snack bar adjoining the reception area immediately before the main entrance. A separate conference room further divides the kitchen area from the main office. Double doors at either end of the main office area can be used to isolate each area as required.
The reception desk utilizes off cuts leftover as waste material from the construction of the remainder of the project. A counter running the length of the kitchen area is coated with TK PET resin which runs down its side to form a continuous surface with the floor of the reception and kitchen area. The clear resin is marked with large brush strokes of Chinese ink and flows over the floor’s boundaries into the central office area and meeting room giving the impression of standing water.

Architects: JW (SHANGHAI) ARCHITECTURE DESIGN & CONSULTING
Location: Shanghai
Area: 390 sum
Design: Yao Jun
Completion: 2013

Aime Patisserie

Lukstudio have designed this small patisserie extending features of the brand’s packaging into architectural form whilst maximising usage of a small space.

The shop stands in a row originally fronted with dark wooden panels. These are replaced with a predominantly white facade creating a strong presence and a contrast with adjacent businesses.

The display window and a lit panel above introduce a motif of regularly overlapping semi- circles derived from the design of the shop’s gift boxes. Once inside, one finds this repeated in a feature wall behind the service counter.

The interior, despite its modest dimensions, employs several features that create the impression of a larger space.

The elongated form of the counter where guests may sit for a coffee or cake gives the impression of additional length.

A step up in the ceiling, along with a corresponding division in the floor, distinguish the service area whilst also creating a sense of opening up as one approaches it.

The wall opposite the service counter curves in such a way that it recedes in the peripheral vision as one faces the counter making the narrow space feel less restrictive.

Architects: Lukstudio
Location: Huangpu District, Shanghai
Area: 63 sqm
Scope: Interior design, custom furniture and lighting design
Design: October – December 2013
Construction: December 2013 – February 2014
Project team: Christina Luk, Mavis Li, Wesley Shu, Scott Baker, Special thanks to Jaycee Chui, More Design Office
Lighting consultant: German To for Lucent Lit Co. Ltd.
General contractor: Dongde Decor
link