Urban Prisms

Lukstudio created a playful pavilion of colour and light as a pop-up store for eye wear brand Mujosh.

Taking cues from design elements of the brand’s range of sunglasses the pavilion combined retail space with an interactive ‘experience chamber’ inviting guests to play with shifting patterns of coloured light and shadow.

The basic rectilinear structure of white scaffolding supports a flat roof sheltering the interior and is intersected by three translucent prisms. Lit from within, these glow at night drawing in passersby.

client: Mujosh
location: Jing An, Shanghai
net area: 100 sqm
scope: architecture, interior, installation
project period: June – July 2016
architect: Lukstudio
team: Christina Luk, Yiye Lin, Alba Beroiz Blazquez, Ray Ou, Leo Wang, Celia Mahon-Heap, Cai Jin Hong, Marcello Chiado Rana
lighting consultant: Studio Illumine
3D visualization: Milos Zivkovic
general contractor: Centroid Construction
video: Vision Rouge Shanghai

special thanks to Marta Calamai

link

Cloud Pavilion

The current Cloud Pavilion is a reinvention of a temporary version originally built in 2013 as part of the Shanghai West Bund Biennial for Architecture and Contemporary Art. While broadly maintaining the form, structure and concept of the original, the new pavilion is a permanent structure which succeeds both as sculptural object and practical event space.

The pavilion consists two horizontal rectangular slabs, forming the floor and ceiling, separated by a grid of thin vertical metal rods which surround an inner cloud-shaped space defined by a wall of curved glass. Within the cloud chamber a single column clad in wood contains a second interior space and access to the pavilion’s lighting controls etc. The entire ceiling within the glass wall is white and, but for a narrow strip around the edge, can be lit from behind filling the space with an even, diffuse light, and illuminating the pavilion as part of the night scenery along the river’s edge.

Occupying a former industrial site, symbolised by cranes preserved on the riverside, and now hosting a variety of activity spaces – a landscaped section of former railway line, skatepark, basketball courts, bouldering wall – the surrounding West Bund area is being thoroughly redeveloped with contributions from numerous Chinese and international architects.

Architect: Schmidt Hammer Lassen Architects
Local architect: Tongji Architectural Design Institute
Location: Shanghai
Client: West Bund Development Corporation
Commission: 2015
Construction: May to July 2016
Area: 150 sqm
link